Nyhet! Samarbete med Teknikutbildarna och Janke Wikholm AB

Jag har på olika sätt arbetet med arbetsmiljö i en stor del av mitt liv. På mina kurser brukar jag säga att det hela började med att jag var med om en arbetsplatsolycka på Järnverket i Luleå. Jag fick då en förståelse av uttrycket ”att se döden i vitögat”. 

Men i stället för att krossas mellan två järnvägsvagnar hamnade jag på sjukhuset med en bruten tumme. Det blev en kort notis i lokaltidningen NSD. 

Fem år senare på det smutsiga koksverket, där jag delade ett femskift med en pensionär samtidigt som jag pluggade till ingenjör, ökade mitt arbetsmiljöintresse. Jag inriktade min utbildning mot arbetsmiljö och tillbringade några på universitetet som lärare och forskare innan jag gick in i konsultrollen

Efter anställning på Idhammar, MGruppen och STF Ingenjörsutbildning startade jag det nuvarande Janke Wikholm AB. På min hemsida kan man läsa ett stort antal publicerade krönikor om olika arbetsmiljöfrågor. Jag tycker om att föreläsa, att engagera människor. Det är klart att arbetsmiljö handlar om kunskap, systematik, regler, riskbedömningar mm. Men viktigast av allt är att engagera människor. Att skapa ett engagemang för att få de som utformar regler att göra dessa så användarvänliga som möjligt. Att skapa ett engagemang så att samtliga på företaget / i organisationen bidrar till att; ”förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö” (AML, kap 1, §1).

För några år sedan hade jag knappast trott att jag skulle kunna sitta vid en dator och utbildar människor om arbetsmiljö. Nu vet jag att det går. På kursen igår sa en deltagare; ”det var över förväntan”. Nog hoppas jag att de levande kurserna kommer tillbaka. Men troligen inte i samma omfattning. Digitala kurser kan ordnas snabbare, utan resor och med mindre påverkan på miljön. Så det finns fördelar som det finns nackdelar.

När jag nu inleder ett samarbete med Teknikutbildarna i syfte att utöka kursutbudet (se t ex ovan webkurs om slutna utrymmen), skapa fler digitala kurser och nå flera kunder gör jag det för att öka arbetsmiljöengagemanget i samhället. Jag kommer att berätta mer om vårt samarbete i kommande krönikor och utskick!

    Arbetsmiljöhälsningar!

    Janke Wikholm

Pelle Lind