Jankes Krönika Augusti

Arbetsolyckorna ökar
- Vi behöver fartkameror på våra arbetsplatser!

På Arbetsmiljöverkets hemsida står det att 35 400 personer anmälde att de drabbats av olyckor som ledde till sjukfrånvaro år 2022. Antalet olyckor är nu tillbaka på ungefär samma nivå som innan pandemin. Dödsolyckorna ökar 2023 jämfört med förra året. Utländska arbetstagare och ungdomar sticker ut i statistiken.

De senaste åren har min ”vanligaste” kurs varit BAS P/U, dvs om krav på och uppgifter för de som ska fungera som Byggarbetsmiljösamordnare. Denna höst kommer jag genomföra en BAS varje vecka. Det är en typisk regelkurs och påminner om ”Chefens ansvar för arbetsmiljön” samt ”Samordningsansvar på fast driftställe”.

När jag skriver regelkurs låter det kanske lite tråkigt? Men jag tycker definitivt inte att det är en tråkig kurs att genomföra. Det tycker inte heller deltagarna. Väldigt många gånger har jag fått höra att jag gjort ett tråkigt men viktigt ämne intressant och roligt. Det känns bra! Men viktigare ändå är att bra regler skapar bra säkerhet. Vi skulle ha betydligt färre olyckor om man på svenska arbetsplatser bättre följer reglerna. Så enkelt är det!

Jag brukar jämföra arbetsmiljön med trafiken. De svåra olyckorna i trafiken har minskat kraftigt. Vi är väl många som i sommar kört bil i Sverige. Kanske har vi ondgjort oss över mängden fartkameror? Men enligt information från Trafikverket räddar de ca 2400 kamerorna 20 liv varje år. Vi behöver fler fartkameror i arbetsmiljöarbetet!

Denna höst gör jag en nystart med mina öppna kurser och Jankes krönika. De flesta men inte alla kurser kommer att genomföras digitalt. Det ger en ökad flexibilitet, minskar resekostnader och frånvaro från hem och arbete. BAS ”IRL” i Luleå i september följs av Riskbedömning via Zoom i oktober. Ett antal ”Gustaf-seminarier” är inbokade. Dessutom ett antal kurser på engelska för utländska företag. Mer info på hemsidan!

Vi tagit fram en uppdaterad lista av företag som fått sanktionsavgift år 2022. Den kan kostnadsfritt beställas via hemsidan. För mig är det uppenbart att vi inte kan vara nöjda med så många olyckor. Om fler företag följer regelverket kommer vi radikalt förbättra statistiken!

Arbetsmiljöhälsningar!

Janke Wikholm

Pelle Lind