Regelförnyelse utan nyheter om den psykosociala arbetsmiljön!

I min förra krönika (www.jankewikholm.se) diskuterade jag    arbetsmiljöregler. Fler och bättre sådana minskar antalet olyckor. Sedan ska ju reglerna följas. Företag som inte följer regler kan tvingas att betala sanktionsavgift.

År 2022 uppgick dessa avgifter sammanlagt till mindre än 60 miljoner kronor. Om alla regelöverträdelser skulle rendera avgift skulle man nog behöva lägga till en och annan nolla!

När det gäller den psykosociala arbetsmiljön är det svårare att skriva regler. Det som står i arbetsmiljölagen (AML) är i och för sig bra. Här jämställs den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. När det gäller konkretiseringen via föreskrifter finns det mycket att önska. AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) var ett steg framåt jämfört föregångaren som kom ut 1980.

Men borde inte OSA också få en sanktionsavgift? Om man ska bygga en ställning krävs utbildningsintyg. Saknas sådant kan företaget åläggas att betala en sanktionsavgift. Är det inte rimligt att kräva att chefer i Sverige kan uppvisa utbildningsintyg om hur man skapar en bra psykosocial arbetsmiljö? Ingen utbildning – sanktionsavgift!

På Arbetsmiljöverkets hemsida handlar väldigt mycket om den nya regelstrukturen. Beslutad i september, träder i kraft 2025. Nuvarande 67 afsar ska bli 15. Det ska bli enklare att hitta och språket ska moderniseras. Många remisser har varit kritiska och menat att det snarare blir svårare att hitta och tolka. Av dessa 15 afsar har sex av dom ordet ”produkter” som inledning. Tillkommer gör arbetsutrustning, medicinska kontroller och gränsvärden.

De som hoppats att den nya strukturen i högre grad skulle betona de psykosociala frågorna kommer bli besvikna! Dåligt!

Om Arbetsmiljöverket missar i fråga om den psykosociala arbetsmiljön kan man säga motsatsen om tidningen Arbetarskydd. I det senaste numret tar man på ett sätt upp dessa frågor. Många bra artiklar om mobbning i arbetslivet. Men när man läser artiklarna slås man också av att reglerna är svårtolkade. Jag förstår att det är svårt att skriva tydliga regler om psykosocial arbetsmiljö. Men att det är svårt är ingen ursäkt för att låta bli!

Utbildning behövs!

Därför arrangerar vi den 6-8 december en Teamsutbildning om OSA.

Intresserad?

Läs mer om kursen på hemsidan!

När jag skriver detta hör jag på nyheterna att det skett en svår olycka med allvarliga brännskador på batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Miljökrav driver på behovet av ny teknik. Men denna ger inte bara möjligheter utan även risker.

Det är viktigt att arbetsmiljökunskaperna utvecklas tillsammans med tekniken! Utbildning behövs!

Arbetsmiljöhälsningar!

    Janke Wikholm

Pelle Lind