Den tredje oktober är det minus tre grader i Siknäs!

Trots sovmorgon är jag ute med hunden Lichie redan innan klockan sex. Det håller på att ljusna och det är en kall men mycket vacker morgon. Förmodligen skulle det vara tämligen tyst i den lilla byn Siknäs om inte de många gässen hade gastat så fruktansvärt. De är på väg söderut, till varmare breddgrader. Det är inte så länge sedan samma högljudda gäng störde morgonfriden fast då på väg uppåt i landet. Försöker få på den nyklippta ett hundtäcke Det fungerar inte speciellt bra. 

Efter lite jobb ska jag idag åka ner till Stockholm på ”Premiär”. Det är det nya arbetsmiljömagasinet Dagens Arbetsmiljö som bjudit in. På inbjudan en bild av en legogubbe klädd som ett skyddsombud med texten en ”utsatt hjälte”.

I över hundra år har vi haft skyddsombud i Sverige. När jag på mina kurser har utländska chefer försöker jag förklara betydelsen av de ”gröna och röda brickorna” (skyddsombud/huvudskyddsombud). Jag brukar säga att skyddsombudens arbete är en del av den svenska modellen och att det innebär att vi i likhet med kapten/styrman i ett flygplan har ett dubbelkommando i arbetsmiljöarbetet. Cheferna har huvudansvaret men om inte dom gör det dom ska kan skyddsombuden gripa in. För detta finns utsträckta rättigheter. 

En annan utsatt hjälte är Greta (hon behöver numera inget efternamn!). Enligt Putin är hon en ”manipulerad tonåring”. Vad Trump tycker är välkänt. Klimatförnekarna tycks bli allt färre men också mer högljudda. Just nu tycks vi uppleva en uppdaterad version 3.0 av Kejsarens nya kläder. Att kejsaren (-arna) inte tycker om att bli betraktade utan kläder är uppenbart!

Som sällskap på premiären av Dagens , Arbetsmiljö har jag både min fru Margaretha och Gustaf Seppelin. Gustaf eller ”kalkugns-Gustaf,” som en del kallar honom har i många år varit en arbetsmiljöns hjälte. Det var inget eget val som gjorde att han hamnade i den situationen. Den 5 december 2014 hade vi premiär på dokumentären om Gustaf som i sin tur byggde på Elinor Torps fantastiska bok ”Döden på jobbet”. Jag gör reklam för den på mina kurser flera gånger i veckan. Den engagerar. När vi under de här fem åren åkt runt med Gustaf och pratat arbetsmiljö/säkerhet/riskbedömningar/personligt skydd har vi engagerat. Ledningssystem, arbetsmiljöplaner och policys i all ära. Men ett effektivt arbetsmiljöarbete bygger faktiskt på allas engagemang. Greta skapar engagemang och det är det som maktens äldre män fruktar så mycket. 

Själv genomförde jag i veckan en s k BAS kurs (ByggArbetSmiljösamordnare) för ett stort byggföretag. Som vanligt deltog skyddsombud, arbetsledare och platschefer. Vi gick noga igenom regelverket. Men jag hoppas att mitt viktigaste budskap kom fram bland alla paragrafer. Arbetsmiljöarbetet bärs inte upp av honom eller henne utan av oss alla tillsammans. För chefen och skyddsombudet gäller det att skapa ett arbetsmiljöengagemang hos alla på arbetsplatsen. Så enkelt och ändå så svårt. Det är ungefär som att uppfostra barn! Arbetsmiljö är en fråga om pedagogik!

Arbetsmiljöhälsningar!

Janke Wikholm

 

 

 

 

Pelle Lind