Brinna för arbetsmiljö!


AdobeStock_206686531.jpeg

Roland och jag utbildade i januari ett antal lärare om arbetsmiljö och riskbedömningar. De jobbar för LKF (Lapplands Kommunalförbund) och kommer från Gällivare, Pajala, Kiruna och Jokkmokk.

Roland presenterar sig som pensionerad skyddsingenjör från LKAB men att han konsultar och utbildar för att han ”brinner” för arbetsmiljö.

De åtta dagarna går fort och lärarna är mycket engagerade när dom gör sina riskbedömningar.

Dessa lärare kommer senare att utbilda sina elever och göra riskbedömningar tillsammans med dom. Skolan är vår största arbetsplats och det saknas inte risker. En dag diskuterar vi hur man som instruktör på ett säkert sett lägger upp en träning i skidbacken. En annan dag handlar det om kränkande särbehandling och hot samt hur man som lärare hanterar detta i klassrummet.

Det behövs engagemang i arbetsmiljöarbetet.
Dödsolyckorna har ökat de senaste åren och mycket tyder på att också den psykiska ohälsan gör detsamma. För att stoppa och vända denna utveckling måste vi på ett bättre sätt nå ut med arbetsmiljöfrågor till de unga. Jag brukar tänka att vi i arbetsmiljöarbetet behöver en motsvarighet till Greta Thunberg.

I ett antal krönikor under våren kommer jag utveckla argument för att få flera människor i samhället att brinna för arbetsmiljön.

Pelle Lind